Mange danske boligejere kender til irritationen og bøvlet med alger på deres fliser, og det er der ikke meget at sige til. Foruden at være grimme at se på, kan alger på sigt slide på det de sidder på, og dermed forkorte terrassen eller indkørslens levetid. Er du en af dem der har haft problemer med alger, har du sikkert overvejet en række løsninger såsom fliserens og algebehandling.
Men hvad er egentlig den bedste vej at gå, og hvordan opnår du det bedste resultat. Dette afhænger af en række omstændigheder, herunder særligt hvor hårdt ramt dine fliser er af alger. Hvad der følger her, er en lille guide til fliserens, hvornår du skal vælge det, hvad det gør og hvordan d får det bedste resultat, så du forhåbentlig er klædt godt på til at træffe det rigtige valg.
Fliserens eller algebehandling
Et af de store spørgsmål du kan stå med, hvis du er ramt af alger, er om du skal vælge en algebehandling eller en fliserens når du skal slippe af med algerne. Dette er et godt spørgsmål da de to metoder umiddelbart kan virke ens, men der er dog vigtige forskelle som du bør være opmærksom på.
Om du skal vælge algebehandling eller fliserens handler overordnet set om, hvor hårdt dine fliser er ramt af alger og lignende. Algebehandling er både til dig der kun er let ramt eller bare vil komme algerne i forkøbet og forebygge mod dem. Alternativt kan den også være en god måde at få resultatet af en fliserens til at vare ved.
En fliserens er nemlig til hvis dine fliser er særlig hårdt ramt af alger og flisepest. I sådanne situationer er det ikke sikkert at en algebehandling er nok til at komme af med alle alger og flisepest. Ultimativt kan det være svært at trække linjen mellem hvornår dine fliser er så hårdt ramt at der er behov for en fliserens så er du i tvivl kan med fordel kontakte en professionel.
Hvad er fliserens?
En fliserens er kort sagt, som navnet antyder, en rensning af dine fliser for alger, flisepest og andet skidt. Denne rensning kan i princippet foretages på flere måder, men typisk er en fliserens specifikt at man bruger en højtryksspuler til at rense algerne væk. Højtryksspulerem løsner alger og lignende og herefter vaskes de af. Lignende metode findes også til for eksempel facader.
En vigtig ting at være opmærksom på dog, er at ikke alle højtryksspulere er lige gode til dette. Højtryksspulere kan i nogle tilfælde gøre skade på selve flisen hvis ikke man passer på. En spuler der vinkler vandtrykket, så det ikke står direkte ind på flisen, gør ikke skade på den, og leverer på den måde et bedre resultat. Derfor kan det være smart at få professionel hjælp, så dine fliser renses skånsomt.
Den gode fliserens
Men hvad skal der så til for at få det bedste resultat ud af en fliserens? Foruden den vinklede spuling er der en række ting du bør være opmærksom på, når du skal have dine fliser renset. For det første er det vigtigt at sige, at en fliserens sjældent fjerne absolut alle alger. Mikroskopiske alger, fjernes bedst med en algebehandling. Derfor er det smart at få en algebehandling i direkte forlængelse af fliserensen.Der er også andre ting der virkelig kan forbedre resultatet af en fliserens. Har du fået foretaget både en fliserens og en algebehandling, kan det være smart, som prikken over i’et, at få dine fliser imprægneret. Imprægnering giver ekstra beskyttelse, da den gør fliserne mere vandafvisende. Dette dur da alger trives bedst i et vådt klima. Afviser fliserne vand, bliver det altså svært for nye alger at etablere sig.